Terapia T-Care by CHINESPORT este disponibila in Mun. ROMAN doar la NeoKINETIC si reprezinta cea mai noua si eficienta terapie din spectrul recuperarii medicale. Utilizand curent alternativ de inalta frecventa(08-1,5 MHz), realizeaza un transfer de energie capacitiv-rezistiva prin care produce o forma particulara de diametrie.
Cresterea caldurii la nivel local forteaza vascularizarea zonelor mai slab irigate( contracture, fibroze) si prin acest proces se elibereaza miscarea in articulatia interesata.
Cand se recomanda?
Care sunt efectele pozitive ale procedurii:
Contraindicatii:
Terapia laser cu sondă tip duș reprezintă cea mai modernă și eficientă modalitate de tratament pentru zone extinse. Tratamentul se realizează ușor și în scurt timp, datorită câmpului de laser omogen generat chiar și pe suprafețe mai mari de 50 cm pătrați . Suprafețele de 50 cm pătrați sunt tratate în doar 4 minute. Puterea maximă permite luminii laser penetrarea în adâncime a ţesutului, ce garantează stimularea eficientă a acestuia și a receptorilor de durere în adâncime. În plus, stimularea mecanică a terminaţiilor nervoase libere blochează căile dureroase din sistemul nervos și duce la ameliorarea imediată a durerii.
Beneficii:
Contraindicatii :
Terapia Cryo-ultrasunet a fost concepută prin îmbinarea cu succes a criogeniei cu ultrasunetele utilizate în recuperare, cu scopul de a aduce îmbunătățiri semnificative în procesul de ameliorare a durerii și inflamațiilor.
Indicatii:
Contraindicatii:
Reeducarea Posturală Globală folosește principii coerente bazate pe biomecanică umană și coordonare neuromusculara, fiind în același timp o metodă blândă, progresivă și activă. Scopul metodei de reeducare postural globala este de a restabili spatiul normal interarticular prin utilizarea unor tehnici usoare si progresive de decompresie.
Aplicabilitatea acestei metode este una vasta, ea fiind utilizata atat persoanelor ce prezinta deviatii posturale cat si pentru cei ce prezinta afectiuni musculo-scheletale.
Indicatii:
Stretchingul Global Activ (SGA) originează din Reeducarea Posturală Globală și constă în realizarea unor seturi de exerciții de stretching personalizate, menite să contribuie activ și progresiv la îmbunătățirea detensionării și mobilității, atât la nivel de coloană, cât și la nivel muscular și articular.
Kinesio Taping este cea mai nouă metodă de bandajare neuromusculară, care ajută la procesul de vindecare a țesuturilor traumatizate. Bandajele speciale conferă suport și stabilitate, permit amplitudine mișcării, evită blocarea circulației sanguine în zonele unde sunt aplicate.
Urmarind diferiti receptori din sistemul somatosenzorial, banda kinesiologica atenueaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin elevarea microscopica a pielii. Acest efect de ridicare a pielii formeaza striatii la nivelul tesutului cutanat si subcutanat, astfel creand spatii interstitiale mai mari, permitand in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scadere a inflamatiei in zona afectata. Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata.
Această metodă este practicată cu succes atât în traumatologia sportivă, cât și pentru grupele de pacienți din pediatrie, ortopedie și chiar geriatrie.
În cadrul terapiei cu unde de șoc (Shock-Wave) se urmărește tratarea eficientă și rapidă a durerilor sistemului musculoscheletal. Procedura se axează pe lansarea unei energii intense într-un timp extrem de scurt, permițând astfel undelor de șoc să acționeze la nivelul țesuturilor cu o viteză mai mare decât cea a sunetului.
Terapia Shockwave, cunoscută și ca terapie extracorporala cu unde de șoc este un tratament dovedit clinic a fi foarte eficient în tratarea disfuncțiilor cronice de țesut moale și pentru tratarea anumitor patologii osoase.
Indicatii:
De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la fizioterapie atunci cand au suferit un traumatism, in urma unei interventii chirurgicale sau poate datorita unor dureri( fie ea localizata la spate, ceafa sau umar). De cele mai multe ori, tratamentul recomandat este doar cel ce implica aparatele de fizioterapie, fara a se lua in calcul evaluarea realizata de catre fizioterapeut, antecedentele dar si motivul pentru care acesta a ajuns sa dobandeasca afectiunea.
Terapia manuală este o specializare în terapie fizică care implică abordarea problemelor musculo-scheletale, în care terapeutul folosește mâinile sale, atât în timpul examinării, cât și în timpul tratamentului. Alegerea tratamentului are scopul de a restabili starea de bine a pacientului prin orientarea către cauza inițială și tratarea acesteia, nu doar abordarea și eliminarea simptomului dureros.
Putem spune ca aceasta terapie este unica nu doar prin faptul ca imbina cele mai recente descoperiri stiintifice cu rationamentul clinic, dar si prin faptul ca acest tratament are ca scop tratarea cauzei problemei si nu a simptomelor.
Dry-Needling este un tratament medical ce utilizeaza ace din argint foarte subtiri (asemanatoare cu cele de acupunctura) dar fara a contine o substanta medicamentoasa. Acestea sunt inserate in diferite zone ale corpului pentru a stimula procesul de vindecare a tesuturilor moi (punctele trigger), rezultatul fiind ameliorarea durerii si eliminarea contracturilor.
Tehnica este 100% sterila. In timpul procedurii, terapeutul foloseste manusi de protectie, dupa ce dezinfecteaza zona de tratament acesta insera acele de unica folosinta. Pe tot parcusul sedintei, terapeutul pastreaza o buna relationare cu pacientul si orice discomfort mai mare conduce la intreruperea procedurii.
Aceasta tehnica ofera rezultate rapide, durerea se reduce dupa aproximativ 10 min de la finalizarea procedurii. In functie de pacient, durerea isi poate diminua intensitatea la jumatate dupa o singura sedinta de dry-needling.
Masajul medical sau terapeutic consta in manevrarea tesuturilor moi, avand ca scop grabirea vindecarii unei afectiuni. Acest tip de masaj face parte din procedurile de recuperare medicala, iar practicarea acestuia necesita cunostinte solide de anatomie, fiziologie si fiziopatologie.
Masajul terapeutic folosește diferite tehnici potrivite pentru fiecare afecțiune în parte. În sprijinul executării acestor tehnici, specialistul aplică diferite creme antiinflamatorii, geluri sau uleiuri cu efect de încălzire sau răcire.
Cele mai importate beneficii ale masajului terapeutic sunt: cresterea amplitudinii miscarilor articulare, imbunatateste elasticitatea tesuturilor moi si imbunatatirea metabolismului la nivel local.
Drenajul limfatic manual constă în acționarea unei presiuni semnificative asupra lanțului de ganglioni limfatici. Procedura este menită să stimuleze celulele imunitare și să contribuie la eliminarea lichidelor în exces și la eliminarea stazei limfatice.
Acest tip de masaj este utilizat in managementul optim al limfedemului provocat de mastectomie si histerectomie.
Principalele beneficii ale acestui tip de masaj sunt: drenarea tesuturilor, relaxarea sistemului nervos central, reducerea si eliminarea durerii si facilitarea oxigenarii tesuturilor.
Gimnastica medicală sau kinetoterapia, este o formă de terapie prin exerciții fizice, cu efecte asupra unor afecțiuni precum: cele traumatologice, reumatologice, chirurgicale, ginecologice, neurologice, ale cailor respiratorii și ale aparatului cardiovascular.
Aceasta poate fi utilizata atat in scop profilactic, cat si in scop terapeutic. Programul de exercitii este stabilit in functie de necesitatile fiecarui pacient dar si in functie de istoricul medical.
Cupping therapy sau terapia cu ventuze este folosita cu succes pentru a trata diferite patologii ale sistemului musculo-scheletal. Aceasta poate fi utilizata atat static, dar si in mod dinamic. Terapia cu ventuze insotita de masajul terapeutic sau alte terapii, aduce beneficii in cresterea fluxului sangvin la nivel local, scade durerea produsa de contracturile musculare, creste tonusul muscular, reduce oboseala musculara, creste mobilitatea la nivel articular si sustine regenerarea celulara.
Dupa utilizarea metodei de terapie cu ventuze, de cele mai multe ori constatam mici vanatai sau roseata. Acestea vor ramane pe zonele tratate undeva intre 7-10 zile. Acest lucru se datoreaza vaccum-ului care creste circulatia sangvina la nivel local.
Medical Flossing este cea mai noua metoda de recuperare medicala, prin care terapeutul pune presiune cu o banda din latex asupra zonelor afectate. Aceasta metoda are ca scop cresterea mobilitatii articulare, cresterea fluxului sangvin la nivelul tesuturilor moi si eliminarea durerii.
Folosirea acestei metode impreuna cu exercitiul fizic, ajuta la o recuperare mult mai rapida. Aceasta metoda este utilizata cu succes in patologiile ortopedice.
Terapia Bobath, reprezinta o abordare de rezolvare a problemelor aparute in urma evaluarii a persoanelor cu tulburari de functionare, miscare si control postural datorate unei leziuni a sistemului nervos central.
Bazele terapiei Bobath au fost puse în anii 1950 de cuplul german Berta şi Karel Bobath, el fiind neurolog şi psihiatru, iar ea fizioterapeut. După ce au emigrat în Statele Unite ale Americii, Berta Bobath s-a specializat în recuperarea pacienţilor afectaţi de accidente vasculare şi a copiilor cu paralizie cerebrală.
Prin tehnici specifice de tratament si motivare, spre exemplu prin secventierea si tranzitia miscarilor, sunt exersate reactii de echilibru si de perceptie a corpului. Fizioterapia se orienteaza catre crearea de modele de miscare adaptate varstei si dezvoltarii, fiind utile in activitatile zilnice, practice, in situatii reale. Astfel, un pacient care a suferit un atac cerebral este indemnat sa foloseasca pentru activitati precum hranirea, spalarea, partea afectata a organismului. Scopul terapiei este de a creste independenta si calitatea vietii pacientilor, prin tehnici speciale.
IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) este o forma de terapie manuala, ce utilizeaza un instrument special cu scopul de a localiza si trata in mod eficient deficientele biomecanice ale corpului. Aceasta tehnica este non-invaziva, ea trebuie aplicata de catre un fizioterapeut specializat, capabil sa identifice si sa trateze zonele cu fibroza, inflamatie cronica sau degenerare. Desi sedinta de IASTM dureaza aproximativ 10 minute, in functie de zona lucrata si afectiunea tratata, aceasta este extrem de eficienta intrucat ajuta la crestea performantei tratamentului.
Instrumentul utilizat capata forma unei lame a carei margini sunt prelucrate, avand un design ergonomic. Cu ajutorul sau, fizioterapeutul identifica restrictiile de ordin tisular si poate aplica o presiune corespunzatoare asupra lor, intr-o anumita directie, astfel incat sa obtina o remodelare a tesuturilor moi afectate. Practic, prin aceste manevre este grabita vindecarea deoarece este stimulata resorbtia fibrozei sau a tesutului cicatricial. Astfel, anumite adeziuni ale tesutului moale dezvoltate ca urmare a unor interventii chirurgicale, a imobilizarii prelungite sau a tensiunii constante asupra unei zone, sunt descompuse, ceea ce asigura o recuperare functionala completa.
Indicatii:
Masajul deep tissue cunoscut si sub denumirea de masajul țesuturilor profunde este o tehnică de masaj ce-și propune detensionarea masei musculare în profunzime cu scopul de a reda mobilitatea întregului organism. Este folosită în principal pentru tratarea problemelor musculo-scheletice.
Pe parcursul sedintei de masaj, terapeutul poate executa manevre cu degetele, pumnii, dar si cu antebratele si coatele. Miscarile caracteristice masajului profund sunt realizate mai lent si cu presiune mai mare, kinetoterapeutul realizand miscari mai profunde in zonele ce prezinta contracturi si durere.
Chiar si dupa o singura sedinta de deep tissue, pacientul se va simti energizat si va avea mai multa mobilitate. Pentru ameliorarea contracturilor musculare acute, este recomandat ca acest tip de masaj sa fie efectuat saptamanal.
Beneficiile acestui tip de masaj sunt multiple: